2030 yılına kadar 340 milyon kadın ve kız çocuğu aşırı yoksullukla mücadele edebilir
Birleşmiş Milletler (BM), “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne yönelik gelişmeler hızlanmadığı takdirde 2030 yılına kadar 340 milyon kadın ve kız çocuğunun aşırı yoksullukla mücadele edebileceğini açıkladı.
BM Kadın Birimi, yoksulluğun her biçimini 2030 yılına kadar sona erdirmeyi hedefleyen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesine ilişkin yeni bir durum raporu yayınladı.
Küresel “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin gerisinde kaldığına dikkat çekilen raporda, mevcut ilerleme ivme kazanmadığı takdirde 2030 yılına kadar 340 milyon kadın ve kız çocuğunun aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı, 110 milyon kadın ve kız çocuğunun ise eğitim olanaklarından mahrum kalacağı belirtildi.
Raporda, nitelik ve nicelik olarak aynı işlerde kadınlara erkeklerin kazancının yalnızca yüzde 51’inin ödendiği, bu durumun devam etmesi halinde kadınların ve kız çocuklarının neredeyse dörtte birinin gıda güvensizliği yaşayacağı belirtildi.
Raporda, kalkınmanın hızlanmaması durumunda yeni nesil kadın ve kız çocuklarının erkeklere kıyasla günde yaklaşık 2,5 saat ücretsiz iş ve barınma işlerinde çalışacağı kaydedildi.
İklim değişikliği ilk kez gündeme geldi
Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesinin ilk kez bir arada değerlendirildiği raporda, 2050 yılına kadar 158,3 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğunun iklim değişikliği nedeniyle yoksullukla mücadele edeceği öngörülüyor.
Raporda, mevcut rakama ek olarak 131 milyon erkek ve 236 milyon kadın ve kız çocuğunun iklim değişikliği nedeniyle gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.
Çatışma bölgelerinde yaşayan kadın nüfusunun 2017 yılına göre yüzde 50 artarak 2022 yılında 614 milyona ulaştığı belirtilen raporda, toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine ulaşmak için yıllık 360 milyar dolar ek yardıma ihtiyaç duyulduğu ve Kadınların küresel ölçekte güçlendirilmesi.